Vid rodret-Olle

Jag hoppas ni haft en skön båtsäsong och kunnat vara ute på sjön så mycket som ni önskar.
Relativt mycket sol men kyligt och kallt i vindarna hade vi det på vår segling under de tre veckorna vi var ute.
Uppdelad semester i två perioder hade jag och den första perioden var jag med som föräldraledare med Uppsala Domkyrkas Gosskör där mina 10- och 13-åringar är med. Det var en 10-dagars bussturné med konserter och olika aktiviteter i Danmark, Luxemburg, Schweiz och Tyskland. Väldigt roligt med fina ungdomar och värme upp emot 34 grader. Det tråkiga var bara att jag helt missade årets JSM i segling på vår hemmaaréna Ekoln.

Sommar

Seglingssemestern gick i år upp till Öregrund, över till Åland och sedan via ytterskärgården hem igen. Tyvärr drabbades jag av min första tandvärk och fick lämna Åland lite tidigare än beräknat.
Vi seglade då över till Gräddö där jag lämnade familjen i båten ett dygn för att åka hem till tandläkaren som botade värken så seglingen kunde fortsätta. De stora gästhamnarna var välfyllda men jag upplevde att det var relativt lite båtar ute i naturhamnarna. Många valde nog att inte vara ute fullt så mycket pga den något kylslagna sommaren och ouppvärmda havet.
I år såg vi bara en enda säl men däremot mellan sex och åtta örnar. De är otroligt vackra och det är alltid lika roligt när de dyker upp. Det är glädjande att örnbeståndet nu ökar från år till år.
När jag seglade ut båten och befann mig utanför Vaxholm möttes jag av ett mycket tråkigt besked i telefon. USS miljöansvarige Jan Lemming hade dagen innan avlidit och mina tankar går förstås till hans närmaste familj.

Kappsegling/ Ungdom

Mycket glädjande för USS så visade vi även i år upp oss för seglar-Sverige med två SM-guld. Staffan Eklund med gast Erik Mattsson vann SM-guld i årets Neptunkryssar-SM i Nynäshamn. I IF-båts-SM i Rastaholm, Stockholm, tog Pontus Rosberg med besättning hem SM-guldet. Stort grattis till er alla.
Den roligaste medaljen är nog ändå JSM-bronset på hemmaplan i RS Feva-klassen som Philip Carlbom och Ebba Ettemo seglade till sig. Mycket stort grattis och ett gott tecken på vår lysande ungdomssektions arbete.

JSM 2017

Ett stort reportage kommer i nästa nummer av tidningen. Jag själv kunde tyvärr inte vara med på plats. Jag vet att arrangemanget blev mycket lyckat och vi samarrangerande klubbar  har fått mycket god respons. Jag vill egentligen bara rikta ett stort TACK till alla ni som på ett eller annat sätt bidrog till årets höjdpunkt på Ekoln och Skarholmen.

Hösten

Vi ses säkert på Klinten under några höstkvällar och helger men annars i samband med upptagningarna på Flottsundsvarvet och förhoppningsvis även till oktoberfesten den 21/10 och på medlemsmötet den 8/11.

Olle Jarstad
Segelbåt: Facil 355XO