Hoppa till sidans innehåll

Rapport från SM i skridskosegling 18/12!

05 JAN 2022 19:12
  • Uppdaterad: 15 JAN 2022 21:23

Förra vinterns dåliga isar innebar att inga seglingar kunde genomföras varmed sista chansen för året hamnade på en helg i december. För ovanlighetens skull fick hela Svealand en kall period i början av månaden som gjorde att hårda kärnisar byggdes upp på de grundare sjöarna. Alla hoppades att äntligen kunna få segla ett SM efter två år av dåliga vintrar och coronarestriktioner.

Platsen valdes till Galten i Kvicksund vilken är en grund fjärd som ligger längst in i Mälaren. Den anses vara en av Sveriges bästa för skridskosegling och rapporter om 15 cm blank kärnis rapporterades. Blackens Isseglare hade förutom rekat isen ställt upp med ett antal funktionärer.  

I tävlingen ingick klasserna Kitewing, vintervindsurf, draksegel, kite och en öppen konstruktionsklass. Av tradition avgörs alla tävlingar på blankis med skridskor även om kite kan seglas med både skridskor och skidor beroende på underlaget. I kiteklassen representerades USS av veteranen Kristoffer Rönnback som även tidigare deltagit i många SM och två VM. Övriga USS-kiteare kunde inte närvara p.g.a julresor och andra åtaganden men lovade att haka på till nästa gång.

Kiterna seglade två varv på en kryss-länsbana. Avståndet upp till kryssmärket var 1750 m. Vinden var svag och västlig ca 2-6 m/s med ett strålande solsken. Eftersom tävlingarna skedde under årets mörkaste helg tidigarelades skepparmötet för att hinna med så många race som möjligt. Övriga klasser seglade en slalombana under eftermiddagen medan kiterna fortsatte med tuffa banrace som avgjordes på löpande band. Hela sju race hanns därmed. Starterna skedde som vanligt för styrbord bakom en badordsseglande hare varmed ingen klocka behövs. I kiteklassen deltog 9 seglare varav flera nya och gamla ansikten. Alla seglade foilkiter på 13-15 kvm och höga skridskor. Hastigheterna låg kring 55-60 km/h.

Den svaga vinden i kombination med vatten på isen gjorde att undertecknad inledningsvis hade svårt att få kiten att lyfta. Med endast en minut kvar till första start lyckades jag till sist få min dyblöta kite upp i luften och kunde således starta i hyffsat bra position. Fort märkte jag dock min lättja över att inte ha styrketränat benmusklerna under hösten straffade sig. Racen är hårda, konkurrensen är tuff och mjölksyran gjorde sig snabbt påmind. Men det var bara att bita ihop och köra på.

Fick till ett par fjärdeplaceringar som övergick i en DNF då vinden under tredje racet bestämde sig för att ta semester. Till nästa race var vinden tillbaka och jag kunde pressa på igen, dock med lite sämre resultat för varje race då tröttheten gjorde sig påmind. På länsen i nästsista racet fick jag krampkänningar i lårmuskeln och hade svårt att ta mig in i mål. Krafterna var slut och jag var tyvärr tvungen att avstå det sista racet.

Tätstriden var jämn mellan den flerfaldiga SM-mästaren Robin Larsson från Stockholm Kiteboard och den rutinerade skånepågen Klas Nåbo från Träslövsläges båtklubb. Till slut kunde dock Robin kamma hem segern efter en fin serie första- och andraplaceringar. På tredje plats kom Västeråsherren Tomas Qvist, också han en mycket rutinerad kiteare. Min egen insats slutade på en femte plats som jag under omständigheterna ändå får vara ganska nöjd med.

Sammanfattat kan man säga att nivån på tävlingarna blivit högre än under tidigare år. Detta beror på att allt flera duktiga deltagare dyker upp. Kiteklassen blev t.o.m. den största klassen i detta SM vilket aldrig hänt tidigare!

Redan 22-23 januari kommer nästa chans för årets SM-2022 i bana och/eller långdistans om isarna tillåter. Hoppas vi ses på isen!   

Läs mer>

Skribent: Kristoffer Rönnbäck
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Upsala Segel Sällskap
Skarholmsvägen 2
75653 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018320659
E-post: This is a mailto link

Se all info


Hjertmans i Uppsala söker extra personal
till våren sommaren 2022.
Ålder från 18 år och uppåt,
ska kunna kan hoppa in när det behövs.

Intresserad kontakta This is a mailto link