Hoppa till sidans innehåll
Foto: Gustav Grangert

KM Sprinten. Elitseglare i Toppform!

18 OKT 2021 20:51
Roligaste säsongsavslutningen på länge
  • Uppdaterad: 18 OKT 2021 20:51

Elitseglare i toppform - det var verkligen kvalitét på kappseglandet. Det går inte beskriva allt men avslutningen på första finalracet i 2-krona var en riktig rysare. 

Allsvenskan och Seglingens Mästare glöm det!

Sprintsegling på Ekoln med Staffan Eklund/Kajsa-Lotta Ölmestrand och Pontus/Anita Rosberg i full kubbning på sista länsen - halvvindar iväg långt från rak kurs i fight om innerplats vid sista märket innan halvvindsbogen in mot mål.

Vem kommer i full karriär bakifrån med egen privatare -  Oskar/Sixten Röös. Rundning blev så tight den kunde bli.

Och striden fortsatte ända in på mållinjen med Staffan/Kajsa-Lotta 1 meter före Pontus/Anita som var lika mycket före Oskar/Sixten (se toppbild).

Otroligt kul att se för publiken på stranden. 
Skickligt seglat!

Mats W

Resultat


SWE 468 Kokaburra Racing Team
med KSSS som hemmabas

Roligaste säsongsavslutningen på länge!

I söndags seglade Max och Susanne Sprinctup, arrangerat av Ekolns Segelklubb och Upsala Segelsällskap på Ekoln söder om Uppsala. Båda har vi koppling till Uppsala, och vi ville prova på att segla tvåmansbåtar, lite jolle och hur det var att segla med hängband. Och det var mycket roligare än förväntat!

Upplägget är att segla kortbana med halvvindssstart, två varv runt enkelt toppmärke, enkelt lämärke och därefter målgång på halvvind. Man byter båtarna vid en brygga som låg precis bredvid startområdet. Alla lag seglar ungefär lika många heat i 2-krona och 606. När grundomgången (denna upplaga 15 seglingar) är slut, seglas en final med ett heat i 2-krona och ett heat i 606.

Prognosen förutspådde 4 byar på 7 ökande till 4 byar på 11 från väst, och den kunde man ställa klockan efter. Strålande sol och förvinterkyla gjorde det till en kanondag vädermässigt.

Anläggningen i Uppsala är riktigt bra, med många bryggor och Ekoln som säkert är lika stor som Baggen.

Vi hade inga ambitioner, och tur var väl det. Första seglingen började med kalabalik: Vår 2-krona tappade en riggbult på vägen ut och dessutom var den riggad med vanten snurrade runt varandra. Vi fick hjälp av funktionärerna för att fixa detta, men på vägen ut lyckades vi hitta Ekolns enda sten som vi lyckades glida på. Startprocedur med puls på 200 var inte det bästa, och lyckades gå på toppmärket dessutom.

Men därefter hade vi en fin uppåtgående trend med en 5a, en 3a en spik som ströks pga tjuvstart och ett gäng 2or på slutet. Mot vår förmodan lyckades vi knipa sista platsen i finalen, vilket vi varken kände oss förtjänta av eller egentligen hade nån ork kvar till. Det är riktigt kul att segla så livliga båtar som 2-krona, men det är riktigt svårt att få in manövrarna. Det är tur att man seglar med saxad fock i detta upplägg, spinnaker hade vi ärligt talat inte mäktat med!

I finalen låg vi 4a i första heatet med 2-krona, men Max lyckades på något sätt ramma sista länsmärket då han tappade rodret i vändningen. Det måste ha varit underhållande för funktionärerna i land 10 meter bort. Efter en snurr och nytt försök till rundning hade vi tappat en båt till och kom i mål som 5a.

Sista heatet seglades i 606, där vi rundade toppmärket som 2a men valde att gippa i början på länsen som var bra i början men straffade sig längre ner då puffarna gick på vänster sida. Då tappade vi två båtar och var tvungna att bränna kant sista kryssen, vilket inte var rätt gamble. I mål som 5a det racet också.

Vi avslutade alltså finalen på 6e plats, otroligt glada för att vi seglat detta unika och jätteroliga arrangemang.

Tack till arrangörerna för den roligaste avslutningen på länge, vi kommer tillbaka!


E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Upsala Segel Sällskap
Skarholmsvägen 2
75653 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018320659
E-post: This is a mailto link

Se all info