Så var det dags för den nordiska finalen i feva sprint, det är en vidareutveckling av i Swedish Youth Sprint Cup som nu har seglats på olika platser sedan 2023. Fast det hela började i Uppsala 2022 med Frog Ocean Sprint Race. Den första Skandinaviska feva sprinten genomförs i RÖSS alltså Rörviks segelsällskap regi. Från Uppsala så var det 14 ungdomar som med hjälp av Widerlövs två bussar tog sig ner till södra Göteborg. Det var också deltagare från Norge som har haft en motsvarande cup för att kvalificera sig. Även Danmark har haft en liknande cup men av någon oklar anledning så kom det inga anmälningar från Danmark. Tävlingen genomförs i vad som namnet skvallrar om i båt typen Feva. RS Feva är världens mest sålda två-mansbåt. Fevan har fått många utmärkelser och priser sedan den konstruerades 2003, i Sverige finns ca 170 båtar.
Länkar:
Resultat sailarena
Bilderna får användas fritt, dock ej för kommersiellt bruk utan medgivande.
Bilderna är tillgängliga under några månader.
Tävlingarna i södra delarna av Göteborg pågick från 4 till 6 juli, fast för fredagen den 4 juli, var det lite tune up och fun race planerat. Fredagen började med Gruppsamverkan för deltagarna, För att dom skulle lära känna varandra över klubbgränserna. Det är något som är grund tankarna med hela Swedish Youth Sprint Cup, och alltså också fått gehör i våra grannländer. Under eftermiddagen var det ett ”ank-race” där man med sin grupp som an blivit ihop lottad med skulle segla en bana där det fanns bojar som badankor var fast knutna vid. Det fanns också en bokstav skriven på ankan och tillsammans skulle dom 6 ankornas bokstäver bilda ett ord. För rättvise skull så hade ordet samma stavning och betydelse även i Norge.
Det problem som uppstod var att ankorna smet. Vid flera tillfällen så upptäcktes att bojens anka hade givit sig i väg på egen hand. Flera av ankorna hittades och kunde återbördas till respektive boj. Med ett buntband förankrades (ha ha) dom på nytt. Ank-racet var uppdelat i 3 grupper och när första gruppen seglade så drog en åskfront snabbt in vilket gjorde att flera båtar måste avbryta sin ankjakt. Efter att åskfronten dragit över så kortades banan något och grupp 2 skulle jaga. Nästa åskfront lät inte vänta på sig så det blev ännu ett avbrott innan grupp 3 kunde börja sin segling. Här misstänker vi starkt att det rätta ordet redan hade börjat sprida sig eller så hade ungdomarna en rent fenomenal syn då dom i full fart kunde passera bojen med en liten gummianka fast satt på tio meters avstånd och ändå klara av att se vilken bokstav som var skriven under ankan. Men alla hade kul och inga straffpoäng utdelades. På grund av att vi fått avvakta med seglingarna under frontpassagerna så avskrevs den tune up som var planerad. Vinden hade nu också blivit så kraftig att det inte längre kändes säkert att släppa ut ungdomarna i Fevorna.
Lördagen:
För att prova något nytt när det var så många båtar som skulle segla så hade man valt att ha en dubbelbana Bana F var förlagd närmare land och seglades med svenska segel medan Bana E seglades med segel lånade från Danmark, dom seglen såg annorlunda ut och det var också betydligt lättare att se vilken färg det var. Något som var viktigt när man skulle identifiera båtarna. Dom svenska seglen har ett runt färgmärke i toppen för identifikation, det är inte så lätt att avgöra vilken färg det har alla gånger. Det fanns för och nackdelar med detta två bane system. Den största fördelen var att om någon båt hade problem kunde man fortfarande starta den andra banan. Nackdelen blev att det hela blev rätt komplicerat och när någon båt var trasig och en ´reservbåt fick segla istället så kunde det bli så att en Svensk båt (svenskt segel) med en färg fick representera en annan färg på den Danska banan (där det seglades med Danska segel). Det var imponerande att dom klarade att hålla ordning på alla växlingar. Enligt seglarna så var det ingen större skillnad på dom olika segeltyperna.
Prognosen för lördagen var heldagsregn med en grundvind på 10 m/s och mer i byarna. Minst sagt tufft speciellt i en Feva som lätt kantrar och/eller broachar. Tillsaken hör också att banområdet var rätt öppet i den riktning vinden kom ifrån vilket gav en kraftig sjögång, och att det var grunt, väldigt grunt. Här hände det något som vi inte är vana vid i Ekolns vatten. Om Fevan slår helt runt så går masten i botten. Något som hände många gånger under förmiddagen, Som tur är så blev det endast! Ett mastbrott, det hade kunnat bli betydligt fler. Hade masten gått ner i botten så var det nästan omöjligt för seglaran att själva få båten på rätt köl igen. Och om någon av räddningsbåtarna kom till assistans så blev man förstås diskad i det racet. Det gjorde att många försökte i det längsta klara det själva, men ofta så gick det bara inte att få runt båten utan hjälp. Den hårda vinden och grova sjön tog också ut sin rätt på materialet, hur många båtar vi drog in för reparationer av framförallt kickar tappade vi snart räkningen på. Vi var många säkerhetsbåtar med ute på banan och ingen kapsejsad båt var obevakad, och seglarna hade fått tydliga direktiv om att visa om dom behövde hjälp eller ej.
Det var nog ingen som inte var djupt imponerad av viljestyrkan och förmågan hos seglarna. Efter som det drog ut så på tiden med alla småhaverier så efter en ”flight” (3 race där alla har seglat en gång) så tog alla båtarna in för lunch. Här fick dom Seglings cocher som hala tiden varit med ute på banan i uppdrag att tala med seglarna om dom ville fortsätta eller stå över kommande flight. Så gott som alla ville fortsätta så efter lunch kom alla båtarna ut igen. Vinden hade lagt sig något, det var fortfarande tufft men den något minskade vindstyrkan och att seglarna nu hade lärt sig hur man måste segla i den hårda vinden och sjön gjorde att det inte alls blev lika dramatiskt som förmiddagen hade varit. Seglaran hade också lärt sig att så snabt som möjligt komma ut på centerbordet och hindra båten att helt slå runt så att masten inte han gå i botten. Stilpoängen ges klart till en av seglarna som vid en kantring gjorde en bakåtvolt landade på centerbordet, rätade upp båten och kastade sig ombord igen, allt på några sekunder, tyvärr han jag inte med att få upp kameran den gången.
Det hans med 3 flight alltså nio seglingar, vilket måste anses som väl godkänt under dom förhållanden som rådde. Vi var 8 föräldrar som åkte som grupp ner från Uppsala, och alla blev på ett eller annat sätt involverade i genomförandet av tävlingen. Något som arrangörerna flera gånger tackat för. I morgon söndag ska det inte regna fult så mycket och vinden ska vara lite beskedligare.
Söndag
Det var betydligt trevligare förhållanden utlovade för dagen. Vind kring 5-6 m/s visserligen lite regn som var utlovat som lättregn och inte hela dagen. Dagen började lite ”glåmig” och med lättare regn som drog bort under förmiddagen. Det märktes att gårdagen tagit mycket av kraften i seglarna, det var lite segt att få ut båtarna på vattnet. Det är också en liten ramp och smal utfart så dom flesta Fevorna blev bogserade ut av ribbbåtar även denna dag. Under gårdagen så var det påbud att man inte fick segla med gennacker då på grund av den starka vinden, då det ansågs för riskabelt med den vind som då rådde. Under söndagen så blåste det istället lite för lite för att dom relativt små gennakrarna på Fevorna skulle fungera bra. Ett antal besättningar försökte men vad vi kunde se så vann man inget med att segla med gennaker, så dom flesta besättningarna valde att saxa focken och plattlänsa ner till lägaten. Vid morgonens genomgång uttryckte tävlingsledaren att vi inte borde få så många tekniska haverier ”det som kan gå sönder har redan gått sönder under gårdagen” och det var sant. Trots det så var det några mindre haverier under dagen. Lite allmänt så märks det att Fevorna börja bli lite till åren. Kanske skulle man ha ett krav på att vid sådana här tävlingar ska det inte användas båtar äldre än 15 år. Men en bra underhållen plast båt kkan ju hålla hur länge som helst så vi får se.
Det kunde genomföras 4 flights under söndagen så det blev totalt 7 hela flights med 3 race i varje så 21 race. Självklart så hade man hoppats på fler men under dom väderförhållanden som rådde så får det ändå vara godkänt.
Rasmus Chilléen & Hannes Chilléen (Upsala Segelsällskap)
Fredrik Läst (Uppsala Kanotförening) & Ella Theelke (Upsala Segelsällskap).
Elvira Mossberg (Segelsällskappet Kaparen) & Adrian Kallin (Långedrags Segelsällskap)
Deltagarna i 2025 Scandinavian Feva Sprint Festival, RÖSS, Hammar 5-6 jul
Nedan finns slutresultatet från tävlingen