Klinten

Ekolnpärla ca 2 distans SSV Skarholmen som ägs till fullo av USS 

Lite historik: Holmen hamnade i USS vård 1928 genom arrende. Huset på holmens krön togs från hörnet av Kungs- Vaksalagatan för att bereda plats för Uppsala Sparbanks huvudkontor.

Sällskapet försökte friköpa ön redan 1932, men fick då nej på sin ansökan. 1936 avstyckades dock Säby-klint eller “lägenheten Säby 1:9” från Säby gård i Dalby socken och köptes av Upsala segelsällskap för 3.330 kronor från Kungl. Maj:t och Kronan.

Platsen där hamnen på insidan idag finns, var fram till 1980 en stor vassrugge. Bryggor fanns endast på utsidan vid bergen och årligen byggdes en pålad brygga norrut från norra udden. De senare åren under 60-talet fanns på norra udden olika lösningar med pontonbryggor.

1980 började eldsjälen Anders Öström, att med en släpskopa fäst i träden, dra bottenmassorna upp på land. Anders byggde snart ett eget mudderverk och med detta färdigställdes arbetet med den nya hamnen som kan sägas vara färdig 1988. Efter detta år har ytterligare muddringar och förbättringar gjorts.

Från och med sommaren 2021 har en frivillig hamnavgift för gästande båtar på Klinten införts.

Bastu

Bastun är öppen under sommarhalvåret
(från sjösättning till upptagning av USS:s båtar)

Under 2011 förnyades bastun med bland annat nytt kakel på insidan.

Bastun är avstängd vintertid då kakelfogar som absorberar vatten kan drabbas av frostsprängningar vid minusgrader.


Kontakt:
klinten@uss.nu

 

Drift och underhåll av vår klubbholme kräver både pengar och massor av ideellt arbete av våra medlemmar. När du som gäst besöker vår klubbholme ser vi gärna att du bidrar med en frivillig hamnavgift. Alla bidrag hjälper oss att driva och utveckla klubbholmen. Du kan enkelt swisha in ditt bidrag till 1236085971. Ange Klinten som meddelande.

Kommer du med båt till Klinten kan det vara bra att veta var man lämpligast lägger till. Vid nordlig vind ligger man bäst så långt in som det går, alla annan vindar är man väl skyddad för. Djupet är varierar 190-160cm vid blå markering grundare längre in. Vid lila linje är det kring 160cm djupt. Vid ankomst med djupgående båt så ska man hålla nära badbryggorna (rödmarkeringen) det är grunt väster om badbryggorna, gå mellan bryggorna och den stolpe som står i vattnet vid infarten till hamnen. På östsidan finns det också 2st bojar som kan användas för kortare stopp eller för angörning mot bergsbryggan.

Varje år har vi ett traditionellt midsommarfirande på Klinten, även kräftskiva och ibland surströmmingsskiva anordnas.

 

Spömete

Spömete får bedrivas endast från flytbryggorna.

Grillplats – Badplats

Grillplatser och mindre badplats finns att tillgå.

Hundar

Låt ej din hund löpa fritt. Ta reda på bajset efter hunden
med hänsyn till alla lekande barn.

Sopor

När du lämnar Klinten tag med dig dina eventuella sopor.

Tänk på att vårda vår klubbholme
och inte störa våra grannar!

Har du inte upplevt Klinten en vårdag, sen sommarnatt eller varm höstkväll? Då har du något att se fram emot!